16/9/13

XARXES D'INTERCANVI


Anna Recasens

A l'abril de 2012 un petit nucli format per persones provinents de diferents àmbits de la cultura i les plataformes socials de Sabadell, ens vàrem reunir per a parlar de la necessitat de crear una xarxa d'intercanvi a Sabadell. En un procès de diagnosi participada, vàrem engegar una recerca i converses per tal d'establir les bases d'una xarxa activa a curt plaç que observes les mancances d'espais de relació a la ciutat, la prioritat d'establir una base activa en compartir recursos, coneixements, de transmetre eines per l'autogestió, i d'afavorir la col·laboració. El panorama va ser encoratjador, diverses iniciatives de la ciutat... Cooperatives de consum, banc de temps, nucli de cooperativa integral, grups que promovien xarxes de recursos i espais d'intercanvi, xarxes ciutadanes, assemblees de debat, iniciatives d'ajuda mútua... van aportar les seves experiències i vàrem començar a reunir-nos amb l'esperit de crear relacions, renovar l'esperit de treball en comú, i de crear eines de debat i de transformació social.

A juliol de 2012 es va fer un primer mercat d'intercanvi a la Plaça Marcet. Al desembre es va presentar oficialment la XIS.
Xarxa d'Intercanvi de Sabadell amb els seus primers socis participants.

La XIS neix en favor de l’autogestió, l’autosuficiència, el coneixement lliure i compartit, la sobirania alimentària, la transformació social; el que ens a portat a considerar espais i propostes de treball que, des del col·lectiu, obren camí a la construcció d’una nova sobirania popular. Recuperar la idea del  procomú, com a model sostenible, que des d’una gestió participada i cooperativa i des del coneixement i acció compartits, serveix a interessos ciutadans, sense submissió a la institució i la subvenció, aportant noves reflexions i maneres de viure la ciutat.

El ciutadà actiu, al marge d'unes administracions que qüestionen els drets dels ciutadans i els espais comuns, rebutja la figura del consumidor, recuperant l'àmbit de la comunitat, l'escala humana del dia a dia. S'estableixen processos que recullen l’energia creativa de les persones per a transformar i construir nous espais de convivència, d’intercanvi, de vida; processos que facin de la ciutat un escenari més desitjable.

Una xarxa d'intercanvi representa persones que intercanvien serveis, béns, coneixements en un entorn local. Són xarxes de proximitat, amb decisions pactades per assemblea, i que es defineixen a p
artir d'una moneda social i/o local que permet realitzar els intercanvis i cobrir necessitats que no es puguin dur a terme a través de la donació o el troc directe. Les xarxes d'intercanvi estan obertes a la participació de tothom i obren la possibilitat d'exercitar un sistema econòmic i relacional on les necessitats se satisfan reciprocament. Les xarxes valoren activitats i iniciatives que l'economia actual no té en compte, afavorint la integració i promovent l'autonomia. En un moment de crisi com l'actual, hom pot pensar que els sistemes alternatius d'economia local són fruit del moment i de la necessitat. Res més lluny, des de fa molts anys, es vénen  desenvolupant aquests tipus de xarxa amb un esperit transformador que dibuixa vies compartides d'empoderament personal i col.lectiu. Es tracta de reutilitzar, d'aprofitar recursos i capacitats, de desenvolupar estrategies per l'autogestio. Sobretot, es tracta de sortir d'un sistema caduc que serveix a uns interessos aliens a la comunitat i a les persones.

En parlar de sistemes alternatius d'economia local, més enllà de les xarxes d'intercanvi es tracta també de posar en joc alguns conceptes a tenir compte: frugalisme, prosumidor, pràctiques de codi obert, freeganisme, decreixement, horticultura urbana, recol.lecció urbana, cultura maker, DIY...
Cal repensar moltes coses. Cal fer canvis. Cal combatre, fins i tot. La creativitat social no té límit, i la XIS és una iniciativa de transició cap un model econòmic i relacional diferent de l'existent, que promou l'ajuda mútua, la solidaritat i la cooperació entre els seus membres. Es basa en la confiança i la transparència  i es fundamenta en l'intercanvi de serveis, coneixements, recursos, objectes, productes... La XIS ha creat una moneda social i local que s'anomena Quart, per l'escriptor Pere Quartper afavorir els intercanvis.

Ens podeu trobar els dilluns de 6 a 9 del vespre al LSM. Laboratori Social Metropolità, al Taller 1 de la NauEstruch al c/ Sant Isidre 140